Bolu Kartalkaya'da meydana gelen Grand Otel yangınının ardından yangın söndürme ekipmanlarına olan talepte büyük bir artış gözlemlendi. Bu durumdan faydalanan bazı fırsatçı satıcılar, yangın tüpü, yangın battaniyesi ve duman dedektörü gibi ürünlerin fiyatlarını piyasa ortalamasının iki katına kadar çıkardı. Durum üzerine yangın söndürme tüpü ve sistemleri üreticisi Ahmet Kılavuz, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.
Yangın Güvenlik Sektöründeki Sorunlar
Kılavuz, Türkiye'deki yangın güvenlik sektörünün henüz tam gelişmediğini ve güçlü firmaların azlığını vurguladı. Sektörün büyük çoğunluğunun denetlenmeyen küçük işletmelerden oluştuğunu belirterek, bu durumun fiyatlarda istikrarsızlığa ve fahiş fiyatlara yol açtığını söyledi. Büyük firmaların Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve itfaiye müdürlükleri tarafından denetlendiğini, bu durumun rekabetçi fiyatlar oluşturduğunu, ancak bireysel tüketicilerin ve küçük işletmelerin bu denetlemelerden faydalanamaması nedeniyle mağdur olduğunu ifade etti. Bu nedenle, vatandaşların bilinçli bir şekilde alışveriş yapması gerektiğini vurguladı. Piyasadaki rekabetin sadece denetlenen büyük firmalar arasında olduğunu ve bu rekabetin tüketicilerin lehine bir fiyat politikasına neden olduğunu belirtti. Küçük işletmelerin ve bireysel tüketicilerin daha fazla araştırma yaparak doğru yerlerden alışveriş yapmasının önemine değindi.
Kalite ve Standartlar: TSE ve CE Belgesi
Kılavuz, denetlenmeyen kuruluşların ürettiği ürünlerde kalitesizlik riskinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Piyasada farklı söndürme kapasitesine sahip birçok yangın söndürücünün bulunduğunu, bu nedenle tüketicilerin dikkatli olması gerektiğini belirtti. Yangın söndürücülerde TSE standardının zorunlu olduğunu, ancak bazı Avrupa Birliği (AB) uyumlu 'CE' belgeli ürünlerin kalitesiz olabileceğini ifade etti. Tüketicileri, ürünlerin kalitesini ve söndürme kapasitesini araştırarak bilinçli bir tercih yapmaya çağırdı. Ayrıca, fiyatların sadece ürünün kalitesini değil, aynı zamanda markayı ve güvenilirliği de yansıttığını, ucuz ürünlerin daha az etkili veya güvensiz olabileceğini belirtti.
Yangın Söndürme Tüpü Fiyatları ve Çeşitleri
Medyada yer alan yangın söndürme tüpü fiyatlarının gerçeği yansıtmadığını belirten Kılavuz, 6 kilogramlık kuru kimyevi yangın söndürücülerin ortalama fiyatının 900 ila 1100 lira arasında değiştiğini, bu fiyatın üzerindeki rakamların abartılı olduğunu dile getirdi. Daha büyük kapasiteli yangın söndürücülerin fiyatlarının ise 12 kilogramlık için 2 bin lira, 25 kilogramlık için 4 bin lira ve 50 kilogramlık için 8 bin lira civarında olduğunu açıkladı. Bu fiyatların üzerindeki rakamların abartılı olduğunu, altındaki fiyatların ise kalitesiz ürünlere işaret edebileceğini vurguladı. Yangın söndürücü çeşitlerine değinen Kılavuz, kuru kimyevi tozlu, köpüklü, sıvı bazlı ve gazlı söndürücüler olduğunu ve genellikle karbondioksit veya HFC halon türevi gazları içeren yangın söndürücülerin tercih edildiğini belirtti.
Yangın Yönetmeliği ve Öneriler
Kılavuz, 'Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik'in önemine değinerek, yönetmeliğin 99. maddesinde yangın söndürme tüplerinin yerleştirilmesiyle ilgili ayrıntılı bilgilere yer verildiğini söyledi. İtfaiye müdürlüklerinin işletmelere gerekli yangın söndürme ekipmanlarını belirlemekte yardımcı olduğunu, Bolu otelindeki yangında olduğu gibi eksiklikleri tespit ederek işletmelere bildirdiğini belirtti. Vatandaşları, yangın söndürme tüplerini güvenilir ve yetkili firmalardan satın almaya, internet üzerinden veya kapıdan gelen satıcılardan alışveriş yapmaktan kaçınmaya davet etti. İtfaiye birimlerinden veya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürlüğü'nden bilgi alarak doğru ürünü seçmenin önemini vurguladı. Ayrıca, yangın alarm sistemlerinin yangın söndürme tüplerinden daha öncelikli olduğunu, yangın alarm sistemlerinin işletme büyüklüğüne göre belirlenmesi gerektiğini ifade etti.